איך בוחרים את אופנוע השטח הראשון?


כבר אי אפשר להתעלם מאלפי הרוכבים שממלאים את המסלולים מהצפון ועד לדרום. מהסינגלים שבלטרון דרך הבולדרים של המדבר ומהגשרים על הירדן לרצועת החוף בגליל המערבי.

רבים מהרוכבים – אולי כמוכם – ממש לא גדלו עם אופנוע מגיל 6, והם פשוט חבר’ה שמצאו דרך ליהנות מכמה שעות של אקשן בטבע עם חברים ומשפחה. לשמחתנו ישראל היא גן עדן לרוכבי שטח:

  • אפשר לרכוב כמעט בכל מקום – בישראל מותר (עדיין) לרכוב בכל מקום, כל עוד זה לא שטח אש, שמורת טבע או שטח פרטי. האמריקאים והאירופאים יכולים רק לחלום על תנאים כאלה משום שאצלם יש הרבה יותר אסור ממותר (המון שטחים פרטיים ושטחים אסורים לרכיבה). יש מדינות, (כמו אוסטריה, לדוגמה) שממש צריך לשלם בשביל להיכנס לאזורי רכיבה מוגדרים.
  • מזג אוויר מושלם ועונת רכיבה ארוכה – מזג אוויר מושלם כמעט בכל ימות השנה. עונת הרכיבה בישראל נמשכת (במינימום) מספטמבר עד אפריל. דווקא הקיץ הוא “המאתגר” יותר ולא החורף כמו שרבים חושבים. בקיץ הרכיבה נעשית בד”כ בשעות הבוקר המוקדמות או אחרי-הצהריים, וכמובן רכיבות לילה שהן קסם מעולם אחר.
  • תרבות רכיבה תוססת אבל עדיין ללא עומס מוגזם – תרבות הרכיבה בישראל תוססת וכוללת המון קבוצות רכיבה, מועדוני רכיבה וכן הלאה. אתם לא לבד אבל עם זאת העומס עדיין לא גדול ומוגזם. השטחים יחסית פתוחים ונגישים גם למי שרוצה להיות לבד עם החברים.
  • המגוון! – היתרון מספר אחד שלנו הוא המיקום בין המדבר לים שמייצר במסגרת די קטנה של כמה עשרות אלפי קמ”ר בודדים מגוון עצום של תוואי שטח מסוגים שונים: מדבר, גבעות, חולות, יערות, הרים ירוקים ואפילו קצת שלג לחובבי הז’אנר.

אוקיי, אבל איך בוחרים אופנוע שטח?

במאמר הקצר הבא ניתן לכם כמה דגשים סופר פרקטיים לרכישת אופנוע שטח ראשון. חשוב להדגיש שהאופנועים שיתוארו הם ממש לא “אופנועים למתחילים” אלא פשוט אופנועים שטוב להתחיל איתם. זכרו גם שזו בסוף תמיד תהיה בחירה אישית (צרכים, אופי, תקציב, מטרות וכו’).

המדריך הזה הוא הסיפתח המושלם עבורכם אבל ברור שכדאי להתייעץ ולצאת לרכיבות ניסיון. בסניפי עופר אבניר ממתינים לכם המומחים הכי טובים בארץ לאופנועי שטח ואתם יותר ממוזמנים להגיע.

בכל מקרה, בעוד חמש דקות תדעו להבדיל בין אנדורו לאופנוע דו-שימושי, תכירו את הפערים בין מנוע של 2 פעימות ל-4 פעימות ותקבלו כמה קצת מושג על מחירים ועלויות (כולל ציוד רכיבה חובה).

שאלה ראשונה – האם אתם רוצים לרכוב גם בשטח או רק בשטח?

כל מדריך לקניית אופנוע שטח מתחיל עם השאלה הבסיסית – האם אתם רוצים גם לרכוב על הכביש (רכיבה יומיומית) או שמייעדים לשטח בלבד.

חשוב להבין שכל אופנועי השטח בישראל הם כלי רכב מנועיים מבחינת “התענוג” של רישוי, ביטוח, טסט, חובת רישיון נהיגה מתאים וכו’. כל הכלים יכולים לעלות על הכביש אבל התחום מתפצל לשתי קטגוריות מרכזיות:

  • אופנועי דו-שימושי – דו”שים. אופנועים שמיועדים גם לרכיבה בכביש למרחקים ארוכים (כמו אופנועי כביש רגילים) וגם לרכיבת שטח. הדו”שים מתחלקים לקטגוריה נוספת, אופנועי דו”ש גדולים הקרויים אופנועי אדוונצ’ר.
  • אופנועי שטח טהורים – אנדורו ומוטוקרוס שמיועדים רק לשטח (אלה האופנועים שאתם רואים בכביש על עגלות נגררים).

שימו לב שבאופנועי אנדורו ומוטוקרוס נהוג להוריד אבזירים שחיוניים לנסיעה בכביש – כמו מראות ואפילו פנסים – משום שהם מיועדים לשטח בלבד. העלייה על נתיבי התחבורה היא לא רק בעייתית מבחינת החוק אלא מסוכנת מאד. בניגוד לדו”ש שמרגיש בבית על הכביש ויכול לנסוע מכאן להודו ובחזרה.

היתרונות הגדולים של אופנועי הדו”ש הם, כמובן:

  • הגעה למרחקים בלי תלות בעגלה נגררת – היכולת לרכוב על האופנוע למרחקים ללא תלות בעגלות נגררות (פשוט עוברים מהכביש לשטח באיזה נקודה שרוצים).
  • לא צריך אחסנה מיוחדת – אפשר לקשור אותם ליד הבית עם שרשרת אופנוע והגנה של אזעקה ואיתוראן ישלימו את המעטפת.
  • היכולת להרכיב – הכלי המושלם לחוויות של שני חברים, אב וילד, בני זוג וכו’. רוכבים על האופנוע, עולים על גבעה מבודדת, פותחים פק”ל קפה ונותנים לשלווה של הטבע לעטוף אתכם.
  • אלו אופנועי שטח לכל דבר ועניין – זה אמנם לא אנדורו או מוטוקרוס, אבל אופנועי דו”ש הם אופנועי שטח פר-אקסלנס המסוגלים להציג ביצועים מרשימים.

“המחיר” על כל הטוב הזה הוא שאופנועי השטח הטהורים (אנדורו ומוטוקרוס) נותנים חוויה יותר סוערת ואגרסיבית בזכות היתרונות שלהם שיפורטו בהמשך.

אופנועי דו”ש מאובזרים במיכל דלק גדול המתאים לנסיעות ארוכות, מכלולים כבדים, מראות, פנסים, התנעה בסוויץ’, מושב אחורי להרכבה, מבנה ארגונומי נוח לרכיבה ממושכת, מנוע 4 פעימות, משקף קדמי בד”כ וכדומה. צמיגי האופנוע עם “קוביות” נמוכות שמתאימות גם לכביש ומשקל הכלי נע סביב כ-120-170 ק”ג.

אופנועי דו”ש תמיד היו נפוצים בישראל, הרבה לפני שהאופנועים הגבוהים קיבלו את הכינוי “אדוונצ’ר“. סוזוקי הייתה מהחברות הבולטות בתחום עם ה-DR ולאחר מכן ה-DRZ, הידוע בכינויו “הדרוזי”, שהוא אייקון בתחום (ואחד מהדו-שימושי היפניים הבודדים שהמשיכו להגיע ארצה באופן רציף).

אופנוע ראשון

כיום יש מגוון רחב של דגמים. בעופר אבניר, לצד “הדרוזי” הקלאסי אנחנו משווקים גם כלים מעולים כמו ה-450MT מבית CF MOTO (שהוא “בסט-סלר” בזכות התמורה המעולה למחיר) או סדרת ה-NORDEN 901 המבוקשת של Husqvarna.

 

למי זה מתאים? אופנועי דו”ש מתאימים לרוכבים מתחילים משום שהם “סיפתח” מעולה גם לרכיבת שטח. הם לא דורשים אחסנה מיוחדת ואפשר לקשור אותם עם שרשרת גם מחוץ לבית (בניגוד לאופנועי אנדורו או מוטורקרוס שיאוחסנו אך ורק במקום מסודר). בד”כ אלה כלים “פחות מאיימים” ו”פחות אלימים” כך שהם נותנים כניסה רגועה גם לחסרי ניסיון או רוכבים שהם חדשים לגמרי בענף. האופציה להרכיב בנוחות נוסע שני הופכת אותם לכלים שיכולים להיות לייצר אחלה חוויות שהן לא רק במישור של אקסטרים. שימו לב שאלה אופנועי שטח ב-100% שנותנים עוצמה וביצועים. אפשר לעשות איתם ירידות, עליות, מעברים, אתגרים ועוד.

עלויות – אופנועי דו”ש מתומחרים בד”כ בטווחים שבין 40,000 שקלים ל-150,000 שקלים.

 

אנדורו טהור – אופנוע השטח שחי בשטח

עם כל הכבוד לדו”ש, ויש הרבה כבוד, עבור רבים המושג “אופנוע שטח” מתחבר בצדק עם אופנועי האנדורו. מה שנקרא, “אנדורו טהור”. הקטגוריה ששמה את השטח במרכז ואת הנושא הספורטיבי בפרונט. השם אנדורו לקוח מהמילה האנגלית סיבולת, “Endurance”, והאופנועים האלה מסמלים בצדק את הלב הפועם של סצנת השטח.

שימו לב שגם כשאתם מחפשים אופנוע אנדורו ראשון, מדובר על מכונה מקצועית ב-100%. אין דבר כזה “אופנוע למתחילים” אלא צריך להתמקד ב”אופנוע שטוב להתחיל איתו”.

כבר במבט ראשון אי אפשר להתבלבל ואי אפשר להישאר אדישים. העיצוב המחודד, הכיסא המוארך (כאן אין נוסעים נוספים), המכלולים החשופים, המתלים הספורטיביים עם המהלך הגדול והצמיגים עם “הקוביות” הגבוהות לאחיזה המושלמת בכל תוואי. כשנכנסים פנימה לתוך המכונה מגלים עולם מכני שמותאם לשטח ואפשרות גם למנועי 2 פעימות לחובבי אקסטרים אמיתיים.

למה “סיבולת”? רכיבת אנדורו היא “ריקוד” סביב סיבולת ודחיפת עצמך לגבול. זוהי אחת הדיסציפלינות המרגשות והמספקות ביותר בספורט מוטורי. מכורי האנדורו משוכנעים שאין שום דבר שמלהיב יותר מהחיבור בין שטח קשה והידיעה שיש לך את הכישרון ואת האופנוע כדי לעבור אותו.

רכיבת אנדורו היא רכיבה אמיתית של ספורט-מוטורי. היא דורשת מאמץ פיזי ומנטלי מתמשך בתנאים מאתגרים. בניגוד להאצות קצרות, רכיבת אנדורו מחייבת שליטה, איזון וריכוז לאורך שעות, תוך התמודדות עם סלעים, בוץ ועליות תלולות. גם האופנוע חייב לעמוד בתנאים האלה מבלי לפגוע בביצועים. השילוב בין עמידות הרוכב לביצועי האופנוע, הוא הסיבה שסיבולת היא האירוע המרכזי של אופנועי האנדורו, מה שהופך אותם למושלמים עבור מי שמחפש הרפתקה מעבר לשבילים הסלולים.

איך בוחרים אופנוע אנדורו?

אופנועי האנדורו מתחלקים בגדול לאופנועים עם מנועי 2 פעימות, שנחשבים לאגרסיביים וקצת עצבניים, עם לא מעט ויברציות שמלוות את הנסיעה, ואופנועים עם מנועי 4 פעימות (שגם הם לא טיול רגוע בפארק כמובן). בבחירת אופנוע אנדורו, אחת השאלות המרכזיות תהיה – 2 או 4?

בעוד שאין תשובה חד משמעית, נהוג לומר שמנוע של 2 פעימות הוא בעל אופי “פראי” ואם תבחרו בו סביר להניח שתאזנו את האנרגיות האלה עם נפח מנוע של כ-125-150 סמ”ק. אלו כלים שמתאימים למי שיש לו מעט ניסיון ו/או כושר ספורטיבי, אולם גם רוכבים מתחילים בהחלט יכולים ליהנות מאופנועני 2 פעימות.

במידה שאתם בוחרים במנוע 4 פעימות, שהוא מעט פחות מאיים ומאופיין במיעוט וויברציות ברכיבה, תוכלו לטפס כבר לנפח מנוע של 250 סמ”ק. “תרוויחו” נפח מנוע גדול יותר ויש לכך כמובן משמעות בשטח.

מה מתאים לכם? זה מאד (מאד) משתנה ולפעמים אפילו עניין של תחושה. הדרך הכי טובה לדעת היא על ידי יציאה לרכיבת ניסיון או מתן אפשרות לאיש המכירות לאפיין את הצרכים שלכם מתוך ניסיונו.

חשוב לציין שיש גם “תת-תת-קטגוריה” נוספת של מנועי 2 פעימות עם 250 סמ”ק שיכולים להתאים כאופנוע ראשון, אבל בד”כ רצוי שהרוכב יהיה בעל ניסיון מסוים ו/או בעל כושר גופני ואורח חיים ספורטיבי. למשל, אדם שרוכב כבר שנים על אופנוע כביש או אדם בעל ניסיון באופניים בשטח. מעטים יסתדרו עם 2 פעימות ו-250 סמ”ק כאופנוע ראשון וזו ממש לא קפיצת הראש הראשונה שמומלצת לכל אחד.

המלצה שנכונה לכל הדגמים: אל תקחו כלי שיהיה גדול עליכם. התוצאה הכמעט וודאית תהיה שאתם לא תצליחו להרגיש שליטה, תחוו אכזבות ותעזבו את הענף. לא חבל?

עלויות אנדורו – אופנועי אנדורו למתחילים (2-4 פעימות עם 125-250 סמ”ק בהתאמה) מתומחרים בד”כ החל מ-60,000 שקלים.

אופנוע שטח בפעם הראשונה

ציוד רכיבה, חלק בלתי נפרד מהאופנוע

ציוד רכיבה לאופנוע שטח הוא חלק בלתי נפרד מהחבילה. כמו בכל ספורט, הציוד הייעודי והבטיחותי חיוני לא רק לשמירה על הבטיחות שלנו, אלא לשיפור הנוחות וההנאה מרכיבה. לפני כל רכיבה יש להצטייד ב:

  • מגפי רכישת שטח (אל תצאו עם בלנדסטון אלא אם אתם רוצים לשבור את הקרסול שלכם בנפילה הראשונה).
  • מגני ברכיים, מרפקים וגוף עליון.
  • קסדת שטח ששונה משמעותית מקסדת כביש ומספקת הגנה מקסימלית (ביחד עם מרווחים לאוורור ומפתח גבוה לשליטה וראייה רוחבית).
  • משקפי אבק שמגנים על העיניים מפני אבק, חול ורסיסים.
  • כפפות מתאימות.

האביזרים הללו (ויש עוד) הופכים את חוויית הרכיבה לכיפית ומוגנת, והם מהווים את הצעד הראשון בדרך להפוך לרוכב שטח מנוסה.

הדרכות וקבוצות רכיבה

רוכבי שטח נוהגים לרכוב בקבוצות, לא רק בגלל ההנאה המשותפת, אלא גם בכדי ללמוד אחד מהשני ולחוות את התחום בצורה בטוחה. קבוצת עופר אבניר אשר הינה יבואנית הדו-גלגלי הגדולה והמובילה בישראל, מבינה היטב את הצורך הזה ומספקת מענה עם מועדוני רכיבה פעילים שמציעים טיולים, הדרכות רכיבה והדרכות טכניות.

כל רוכב ובמיוחד אם זהו אופנועו הראשון, מוזמן לקחת חלק בהדרכות של מומחי הקבוצה שנעשות בשטח ומתחילות אפילו מהבסיס הכי פשוט של עמידה נכונה ועלייה על אופנוע. ההדרכות המקצועיות לא רק מחזקות את הביטחון אלא מפחיתות את הסיכון לפציעות, תוך יצירת חווית רכיבה בטוחה ומעשירה.

קבוצות הרכיבה המאורגנות של עופר אבניר מובילות את סצנת רכיבת השטח בישראל ומציעות תמיכה מקצועית לכל רוכב, גם לאחר רכישת האופנוע, באמצעות פעילויות אפטר-סייל.

אחד מהסניפים הבולטים של עופר אבניר, הנמצא במודיעין, נחשב למקדש עבור רוכבי שטח, שכן זה הסניף היחיד שהוקם בלב ליבה של סצינת רכיבת השטח הישראלית ומציע אפילו אחסנה של 7 ימים בשבוע לאופנועים עם מקום ייעודי, לוקרים ומקלחות.

כשאתם רוכשים אופנוע שטח ראשון כדאי מאד שתעשו את זה ממקום מוכר, מסודר ואיכותי. אנחנו מזמינים אתכם אלינו, לעופר אבניר. כאן תיהנו מ-70 שנות ניסיון ומקבוצה עוצמתית עם כ-150 עובדים ו-60 נקודות שירות ומכירה בפריסה ארצית.

עסקאות טרייד אין ורכישת יד שנייה מיבואן?

האופציות לרכישת אופנוע שטח ראשון מתרחבות גם בהיבט של אופנועים יד שנייה שזמינים אצל היבואנים והסוכנויות המובילות (כלומר, לא רק יד שנייה מפרטי). אפשר למצוא אופנועי שטח יד שנייה אצל היבואנים עצמם שמציעים שירותי טרייד-אין נוחים.

בסניף מודיעין של עופר אבניר מחכה לכם אחת ממחלקות הטרייד-אין המובילות בישראל לאופנועי שטח ואנשי מקצוע מהשורה הראשונה במכירת אופנועי שטח משומשים של כל המותגים.

במקום לחפש כלים פרטיים שיכולים להיות פחות בטוחים, היבואנים מציעים אופנועים משומשים שעברו יישור קו והשבחה במוסכים מוסמכים ונמכרים לעתים אפילו עם אחריות יבואן. רכישת אופנוע יד שנייה ממוסד כזה היא בטוחה ויש גם מסלולי תשלומים נוחים. בנוסף היבואנים מציעים פעילויות רכיבה קבוצתיות ומפגשים, שמחברים את הרוכבים ויוצרים קהילה תוססת ומלוכדת.